Kohti hyvinvointia Vagushermon kautta

Vagushermo on meidän tärkein parasympaattinen hermo,se on se hermo jolla on hyvinvointiin merkittävä vaikutus.Se on pitkä aivohermo,joka ulottuu suolistoon asti.
Se auttaa meitä rauhalliseen olotilaan,ja poistamaan stressiä ja ahdistusta.
Kyky ja mahdollisuus rentoutua on elämänlaadullisesti merkittävä asia.

Vagushermo auttaa hengityksen säätelyssä,ja se ulottuu esimerkiksi sydämeen,vatsaan,keuhkoputkiin ja sillä on elimistössä tärkeä tehtävä monella eri tapaa.

Vagushermon toiminta vaikuttaa kehon stressitasoon.Erilaisilla harjoituksilla voi aktivoida Vagushermoa,esimerkiksi mindfulness.meditointi ja rentoutushetket.Myös erilaisilla hengitysharjoituksilla voi aktivoida Vagushermoa.

Esimerkiksi liikuntalajit Mindful Body,Nia ja Wellness-mix joita ohjaan aktivoivat Vagushermoa.Osallistumalla tunneille palaudut ja rentoudut.Ja aktivoimalla tätä hermoa hoidat samalla myös vatsaa ja sydäntä,keuhkojen lisäksi.

Jo muutamalla syvällä uloshengityksellä autat elimistöä palautumaan,ja katkaiset stressireaktion.Säännölliset hengitysharjoitukset esimerkiksi edellämainittujen ryhmäliikuntatuntien aikana auttavat laskemaan kortisolin tasoa elimistössä.Kortisoli on stressihormoni,ja jos sen määrä elimistössä on liian suuri,se vaikuttaa haitallisesti hyvinvointiin ja terveyteen.

Wellness-mix tunnilla harjoitellaan erilaisia hengitystekniikoita,ja tunnin aikana harjoitellaan lisäksi rentoutustekniikoita ja palautumista monipuolisesti.Olen suunnitellut tunnin niin,että erityisesti Vagushermoa aktivoidaan tehokkaasti.Tällä hetkellä ohjaan tuntia vain lauantaisin Kaarinan Kansalaisopistolla.

Lopuksi vinkki miten voit aktivoida kotona Vagushermoa:
1.Ota hyvä makuuasento
2.Jalat olisi hyvä olla korkeammalla kuin sydän(käytä apuna esimerkiksi sohvaa,tuolia,penkkiä,tyynyjä,seinää jne)
3.Kädet rentoina kohti lattiaa,sormet rentoina
4.Hengitä sisään hitaasti,keuhkot täyteen ilmaa
5.Hengitä ulos hitaasti,huulet yhteen samalla tavalla kuin puhaltaisit kynttilää.Uloshengitys tuntuu vatsanpohjassa.Uloshengitys voi olla aavistuksen verran pidempi kuin sisäänhengitys.
6.Tee hengitysharjoitusta noin 5min ajan,tai niin kauan kun sinusta tuntuu hyvältä.Esimerkiksi 10 min.Jos mahdollista tee harjoitus päivittäin tai niin usein kuin mahdollista,ja mielellään samaan aikaan joka päivä esimerkiksi iltaisin.
7.Nauti tuloksista.

Tervetuloa myös mukaan Vagushermoa aktivoiviin liikuntalajeihin joita ohjaan.

Hyvinvointiterveisin Mia Kuusisto
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

1 paikka vapaana Henkilökohtaiseen Valmennukseen

Helmikuun ohjelma